lördag, juni 30, 2007

Matlagningsrace som fyllde frysen

Mycket matlagande har det blivit i veckan. Tyvärr har tiden för bloggande varit begränsad. I torsdags, då jag var ledig från jobbet, hade jag ett ordentligt matrace i köket. När jag vet att en hektisk vecka stundar för både mig och min sambo brukar jag ibland använda en hel dag till att laga mat och frysa in i lådor så att hela den kommande veckans mat är fixad och klar. Den här gången blev det fyra olika rätter. Jag gick i mataffären kvällen innan och hade en ungefärlig bild av vad jag ville laga. Först tänkte jag mig quornfärssås med pasta men det var extrapris på vegefärs från hälsans kök. Hade inte använt den tidigare men tänkte att det är ju kul att prova lite nytt så jag köpte tre paket. Av den gjorde jag först en jättegryta med vegefärssås (alltså som köttfärssås men utan köttfärs). Tyvärr blev det en besvikelse, den blev ok men inte mer. Vet inte om det var jag som gjorde fel men det gick inte att steka färsen utan att den fastnade i botten och någon stekyta blev det inte eftersom jag var tvungen att ha i de krossade tomaterna för att undvika att allt brändes fast. Efteråt när jag slevade upp all sås i matlådor upptäckte jag att hela botten i grytan var kolsvart av fastbränd mat. Jag har fortfarande inte lyckats få rent den.

Jag svor en liten stund över mitt misslyckande men fortsatte med ett väl beprövat favorit-recept som jag ursprungligen hämtat ur "du är vad du äter"-kokboken som finns på tv3s hemsida och sedan gjort lite ändringar i, crêpes med räkor och tomat. I kokboken står det att man ska använda Dolmio tomatsås med vitlök på burk men jag brukar göra en egen tomatsås.

Crêpes med räkor och tomat
recept för ca. 3 personer


till crêpesen:
2 ägg
4 dl sojamjölk/havremjölk/rismjölk (jag använder vanlig mjölk)
2 dl dinkelmjöl
1 nypa salt
1 msk honung
smör till stekning

till tomatsåsen:
2 burkar krossade tomater (1 burk är för lite, två är egentligen lite för mycket)
1 hackad paprika
1 hackad gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 dl hackad färsk persilja
om man vill lite andra kryddor, typ basilika, oregano
salt och peppar
2 dl skalade räkor

Vispa ihop crêpes-smeten och låt den stå en stund. Under tiden kan du göra tomatsåsen. Stek löken och vitlöken en stund utan att de tar färg. Häll i de krossade tomaterna och paprikan. Salta och peppra och låt sjuda ca. 10 minuter. Krydda med persiljan och ev. andra kryddor. Ta av spisen.

Stek crêpesen. När de är klara blandar du i räkorna i tomatsåsen, de blir sega om de ligger i länge så vänta tills nu med det. Lägg fyllningen på crêpesen och rulla ihop. Lägg dem i en form sida vid sida. Den sås som blir över brukar jag fördela över crêpesen. Gratinera slutligen i 200 grader ca. 20 minuter.

Mera mat
Efter att ha ätit crêpes till lunch började mitt tidigare misslyckande i köket att kännas avlägset och jag tänkte att jag skulle ge den vegetariska färsen en ny chans. Av den återstående färsen gjorde jag vegetariska köttbullar med ett eget improviserat recept som enligt min sambo var så goda att det receptet måste jag skriva ned och göra om. Så här är ett försök att återge det så gott jag minns.

Vegebullar
recept för ca. 50 bullar


600 g vegefärs från hälsans kök
1 1/2 dl röda linser
2 tsk buljong + 2 1/2 dl vatten
1 1/2 hackad rödlök
6 hackade vitlöksklyftor
1 dl ströbröd
1 dl vatten
3 msk tomatpure
2 dl hackade färska örter (mest persilja och basilika samt lite oregano)
2 msk fransk senap
salt och peppar
smör/olja till stekning

Börja med att koka linserna i 2 dl vatten plus buljongen, ca 15 minuter, de ska bli lite sönderkokta. Låt den rinna av om det fortfarande finns vätska kvar. Blanda ströbröd och 1 dl vatten i en liten skål och låt ströbrödet svälla. Blanda alla ingredienser så att allt blir jämt fördelat och blir till en "smet". Forma bollar och stek i olja och/eller smör.
Till middagen serverades dessa med tomatsås och ris. Resten frös jag in för att ta fram och snabbt orda till en måltid.

Ännu mera mat
Ännu en favorit hemma hos oss. Eftersom dessa storkok oftast innebär att vi får äta samma sak åtminstone ett par dagar samma vecka så kan det ju vara värt att välja några av favoriterna. När jag frågade min sambo vad han önskade äta i veckan så hade han två önskemål. Det var crêpesen men tomat och räkor och det andra var den här laxpajen. Och som på beställning så finns nu dessa i portionsförpackningar i frysen.

God laxpaj


pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

fyllning:
200 g stuvad spenat
150-200 g rökt laxfilé
1 purjolök
2 ägg
1 dl creme fraiche
1 dl mjölk
150 g riven ost

Finfördela smöret och mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop en deg. Lägg den i kylskåpet ca. 30 minuter. Strimla under tiden purjolöken och fräs den mjuk och glansig i lite matfett utan att den får färg. Skär också laxen i mindre bitar. Tryck ut pajdegen i en pajform. Fördela den tinade spenaten i botten och strö ut purjolök och lax över. Strö den rivna laxen ovanpå alltsammans. Vispa ihop ägg, creme fraiche och mjöld och häll detta över pajen. Grädda mitt i ugnen ca. 25 minuter i 225 grader.








tisdag, juni 26, 2007

Röd linssoppa

En klassiker bland vardagsrätterna hemma hos mig, speciellt i slutet av månaden när matkassan ekar tomt. Lätt och snabb att göra. Dessutom är den billig, lätt att göra storkok på och går även bra att frysa in. Inspirationen kom från början från ett recept från någon reklambroschyr men har med tiden ändrats bit för bit. Idag har jag fått till ett recept som jag tycker fungerar bra. Några ingredienser har tillkommit, andra försvunnit, vissa har fått större plats och andra mindre.






Röd linssoppa
recept för fyra portioner

2 hackade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
2 dl röda linser
1 stor sötpotatis
3 skivade morötter
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
grönsaksbuljong
en skvätt vinäger
ett par lagerblad
1 tsk torkad timjan
ca en halv deciliter hackad färsk/fryst persilja
salt och vitpeppar

Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull några minuter utan att det bryns. Tillsätt sötpotatis skuren i bitar, morötter, tomater, vatten, buljong, vinäger och kryddor. Lägg på lock och koka soppan på svag värme några minuter. Lägg i linserna och koka soppan tills sötpotatisen och morötterna är mjuka, ca 7-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Receptet går att variera. Till exempel brukar jag ta mindre vatten och två burkar tomater istället för en om jag vill ha den mer som en gryta. Jag har också haft i kokt bulgur istället för sötpotatis när jag haft över i kylskåpet. Det blir gott det med men häll då i bulguren på slutet så att den bara hinner bli varm. Det går även att ha vanlig potatis i, det var vad ursprungsreceptet föreslog men jag tycker inte att potatisen blir så bra i den här soppan.

måndag, juni 25, 2007

En god sallad med nyupptäckta linser

Så var jag tillbaka i storstaden igen efter ännu en traditionell midsommar i Dalarna. Midsommarafton är snäppet viktigare än julafton i min värld och självklart innebär detta att även den traditionella maten är viktig. Det är lätt att föräta sig på midsommarmaten och mitt sätt att undvika att äta mig illamående är att satsa allt krut på den första delen av buffén och så ta mycket sallad på tallriken. I vår familj omfattas den första delen av dillkokt färskpotatis (som iofs inte är kall...), sill i olika inläggningar, kallrökt lax, gräddfil med gräslök och till detta tjockbullar och sallad. Denna sallad hade vi till vår midsommarbuffé i år. Enkel, men ack så god!





Sommarsallad
Kruksallad (eller vilken du vill, jag använde egenodlad från trädgården)
Tomater
Gul paprika
Rädisor
Avokado
Lime (att pressa över avokadon så att den inte blir brun och ful)
Röd lök
Belugalinser

till dressing använde jag:
kallpressad rapsolja
lite äppelcidervinäger
senap
salt och peppar

Man kan blanda lite som man vill. Jag är inte så noga med proportioner när jag lagar mat utan jobbar mer spontant. Ofta funkar det men ibland blir det tokigt... Belugalinser är en ny upptäkt för mig. Ofta när jag är i nya affärer stannar jag en extra stund vid hyllorna och letar efter produkter som jag inte använt förut och får ofta inspiration av att leta bland hyllorna. Och det var precis vad jag gjorde nu när jag var på landet och så blev det en ny sorts linser i salladen. Och så goda belugalinserna är! Helt klart en ny favorit som kommer att ha en given plats i mitt skafferi.

onsdag, juni 20, 2007

Midsommar i Dalarna

Så är det snart dags för midsommar igen. Slutade jobbet vid fem igår och åkte sedan med föräldrarna till sommarstugan utanför Leksand. Förberedelserna inför midsommar har redan börjat. Vi har klippt gräs och rensat ogräs, tagit fram trädgårdsmöbler och storhandlat. Sill, kallrökt lax, ägg och potatis har förstås införskaffats liksom gräddfil, köttbullar och nubbe. Nu är det bara jordgubbar och gräddtårta som saknas. Roade mig just med att titta på lite bilder från förra midsommaren och kan konstatera att det var typiskt midsommarväder med regn och sol om vart annat. Tyvärr verkar det bli likadant i år. Men jag är optimistisk, väderprognoser har haft fel tidigare...



Midsommaraftonens kväll 2006 började med regn...


...för att fortsätta med uppsprickande himmel en timme senare...


...och sluta med kvällssol i bregottfabriken.

söndag, juni 17, 2007

Min bakdag blev av trots att jag råkade stänga av klockan och inte vaknade förrän klockan tolv. Det blev tjockbullar och två sorters kakor. Det doftade härligt av nybakat bröd hemma i två dagar efter. Men jag förstår egentligen inte varför vi kallar dem tjockbullar för de är ganska tunna, platta bröd...

Tjockbullar
bakas i 250 grader C, 5-10 min
recept för ca. 12 bröd



100g jäst
1 L mjölk
1 msk anis
1 msk fänkål
2 hg margarin
2 dl sirap
3/4 dl socker
1/2 L kokt, mald potatis
1 1/2 L rågsikt
1 1/2 L vetemjöl


Smält margarinet i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca. 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken och margarinet. Rör tills jästen löst upp sig. Blanda i resten av ingredienserna och knåda degen en stund. Lägg över en bakduk och låt jäsa 20-30 min. Dela degen i 10-12 delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca. 30 cm i diameter. Låt jäsa 10-15 min och baka sedan mitt i ugnen 5-10 min.

torsdag, juni 14, 2007

Ännu en blogg är född.
Har aldrig haft en tanke på att starta en egen blogg men ikväll när jag surfade runt bland havet av matbloggar så fick jag ett infall, jag vill också blogga! Har inte riktigt tänkt igenom vad min intention är än men vi får se vad som händer.

I morgon tänkte jag ha bakdag inför midsommar. Vet inte riktigt vad jag ska baka än, med det ska i alla fall bli tjockbullar, ett jättegott matbröd med potatis i, som är ett recept som kommer från en av min mammas mostrar... har jag för mig i alla fall. Det har bakats i min familj till varje jul och midsommar och det är ett bröd som jag skulle vilja äta oftare än så men då förlorar det sin status som högtidsbröd, ungefär som om man skulle äta pepparkakor året runt... det blir liksom inte julpepparkakor längre då.