En klassiker bland vardagsrätterna hemma hos mig, speciellt i slutet av månaden när matkassan ekar tomt. Lätt och snabb att göra. Dessutom är den billig, lätt att göra storkok på och går även bra att frysa in. Inspirationen kom från början från ett recept från någon reklambroschyr men har med tiden ändrats bit för bit. Idag har jag fått till ett recept som jag tycker fungerar bra. Några ingredienser har tillkommit, andra försvunnit, vissa har fått större plats och andra mindre.
Röd linssoppa
recept för fyra portioner
2 hackade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
2 dl röda linser
1 stor sötpotatis
3 skivade morötter
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
grönsaksbuljong
en skvätt vinäger
ett par lagerblad
1 tsk torkad timjan
ca en halv deciliter hackad färsk/fryst persilja
salt och vitpeppar
Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull några minuter utan att det bryns. Tillsätt sötpotatis skuren i bitar, morötter, tomater, vatten, buljong, vinäger och kryddor. Lägg på lock och koka soppan på svag värme några minuter. Lägg i linserna och koka soppan tills sötpotatisen och morötterna är mjuka, ca 7-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Receptet går att variera. Till exempel brukar jag ta mindre vatten och två burkar tomater istället för en om jag vill ha den mer som en gryta. Jag har också haft i kokt bulgur istället för sötpotatis när jag haft över i kylskåpet. Det blir gott det med men häll då i bulguren på slutet så att den bara hinner bli varm. Det går även att ha vanlig potatis i, det var vad ursprungsreceptet föreslog men jag tycker inte att potatisen blir så bra i den här soppan.
tisdag, juni 26, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar